Burn-out behandeling

Meer dan 1 miljoen (!) werknemers heeft last van burn-out verschijnselen en velen hebben hiervoor een behandeling nodig. Was een burn-out tot voor kort iets dat vooral voorkwam bij oudere werknemers, tegenwoordig zie je dat ook heel veel jongeren kampen met chronische vermoeidheid. Ze dreigen overspannen te raken door de druk van een nieuwe baan, prestatiedrang en de druk vanuit hun omgeving om carrière te maken.

Efficiency en stressbestendigheid

De maatschappij waarin we leven vraagt om efficiency en stressbestendigheid. Of sterker nog, verbetering van onze efficiency. We moeten beter en sneller, anders haalt de concurrentie ons in. En ook privé ontkom je er niet aan. Telefoon, internet, e-mail, social media… alles heeft aandacht nodig als je mee wilt doen met de ratrace van het leven. We kiezen er ook vaak zelf voor want stress kan verslavend zijn, met als gevolg dat meer mensen een burn-out behandeling nodig hebben.

Zonder stress geen resultaten

We organiseren zelfs onze eigen stressmomenten, bijvoorbeeld door het uitstellen van een deadline. Of op vakantie de spanning opzoeken door te gaan bungyjumpen. De opbouwende spanning, de rush die je even voelt. En daarna de ontlading. Stress heb je nodig om te kunnen presteren. Zonder stress geen resultaten. En ook geen voldoening. Als je geen stress ervaart dan loop je het risico dat je geen voldoening hebt. Dan loop je leeg. Zo zijn er steeds meer gevallen van ‘bore-out’ als het tegenovergestelde van burn-out. Te weinig uitdaging en prikkeling is ook niet goed.

Wat is gezonde stress en wat is ongezonde stress?

Na inspanning moet je ontspannen. Heb je wel eens een marathonloper na 42 km nog een marathon zien lopen? Op ons werk doen we dat wel. Het ene project is net af, dit kan gezonde stress opleveren, en dan storten we ons alweer op de volgende. Dat levert ongezonde stress op en ga je slijten. Iedereen heeft zo zijn eigen manieren, motieven of behoeften om in dit stress-systeem te blijven. Zo kan het zijn dat je het lastig vindt om nee te zeggen. Of heb je overtuigingen waardoor jij altijd maar doorgaat. Als je overspannen bent of een burn-out hebt, dan ben je zover doorgegaan in jouw stress-systeem dat je schade hebt. De beweeglijkheid is eruit. Je bent verstrakt of helemaal leeg. Voordat je naar jouw stress-systeem kunt kijken, moet je eerst werken aan herstel met de juiste behandeling. Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Immers, als het gemakkelijk voor je was dan had je het al veel eerder gedaan.

Burn-out behandeling

In een burn-out behandeling gaat het erom dat je jezelf belangrijk leert maken. Dat je leert luisteren naar jezelf en naar je belastbaarheid. Dat kan langer duren dan je soms denkt. Het betekent niet dat je niks meer kan. Integendeel. Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen jouw inspanning en ontspanning. Als er herstel is opgetreden dan kunnen we kijken naar jouw manier van omgaan met last. Hoe reageer je op druk, hoe organiseer je jouw druk? Hoe ga je ermee om als er aan je getrokken wordt? Wat is voor jou effectief en hoe houd je het leuk voor jezelf en je omgeving?

Dit is de kern van elke burn-out behandeling bij Vanuitjou. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *