Onzekerheid overwinnen

Niet meer vallen en opstaan, maar staan en opvallen! Je onzekerheid overwinnen klinkt zo eenvoudig…. Maar hoe doe je dat eigenlijk écht?

Onzekerheid heeft een duidelijke functie

In ons dagelijks leven laten we ons vaak leiden door onzekerheid. Op zich is dat heel menselijk want onzekerheid heeft een duidelijke functie. Het zorgt ervoor dat je (zelf)kritisch bent en dat je niet in zeven sloten tegelijk loopt. Door onzekerheid stellen we ons meer bescheiden op en dat kan leiden tot minder weerstand bij anderen. Kortom; we hebben het niet voor niets. Maar onzekerheid zorgt er ook voor dat je minder tot bloei komt. Dat je keuzes uitstelt of niet maakt, dat je kansen uit de weg gaat en vooral…. dat je ontevreden wordt over jezelf. Zorg er dus voor dat je onzekerheid niet de overhand neemt.

Goed naar jezelf kijken

Om je onzekerheid te overwinnen is het van belang om eerst goed naar jezelf te kijken. Of liever gezegd: jezelf te voelen. Voor iedereen kan onzekerheid anders worden ervaren. We hebben ook allemaal andere bagage, zijn anders gebouwd (nurture) en hebben andere kwaliteiten ontwikkeld. Zo zal de één eerder onzekerheid overwinnen door gas bij te geven en de ander zal eerder gas terug nemen. Er is ook geen ‘handboek’ om met onzekerheid om te gaan. Het enige handboek ben je zelf.

Door je eigen patronen te (h)erkennen, kun je zien wanneer jouw onzekerheid een voordeel- of een nadeel is. Pas als het in je nadeel werkt, kun je een ander patroon erbij leren om je onzekerheid te overwinnen.

Meebewegen

Zorg ervoor dat dit patroon dicht genoeg bij je grondpatroon ligt. Zo zal een teruggetrokken persoon nooit prijzen winnen in assertiviteit. Maar als je meer teruggetrokken bent, kun je bijvoorbeeld wel leren om te blijven staan in plaats van mee te bewegen. Letterlijk. Door fysiek te ervaren en te voelen hoe het is om mee te bewegen met iemand anders, of door in je eigen kracht te blijven staan, wordt het makkelijker om het toe te passen in je dagelijks leven. Bij haptonomie gaat het dan ook minder om de ‘vaardigheden’ maar veel meer om het verinnerlijken van gewenste gedachten, gevoelens en gedrag om je onzekerheid te overwinnen en om assertiever te worden.

Hoe kan je jouw onzekerheid overwinnen?

De ervaringen laten je merken dat je invloed hebt op je dagelijks leven. Contact en ontmoeten spelen hierbij een belangrijke rol. Immers; wij zijn als individu verbonden met de wereld en de mensen om ons heen. De omgeving heeft invloed op ons en andersom hebben wij als individu invloed op onze omgeving. Meestal gebeurt dit onbewust. Merk je bijvoorbeeld pas achteraf dat je in een gesprek geïrriteerd was maar heb je je niet uitgesproken. Door in het hier en nu bewust te zijn van je gevoelens, kun je kiezen wat je ermee wilt. Uitspreken is een optie, maar je terugtrekken kan ook. De vraag is alleen waarmee je jouw onzekerheid het beste kan overwinnen.

Sterk in je schoenen staan

Ik heb jarenlange ervaring als coach, haptotherapeut en trainer. Daarnaast ben ik als docent verbonden aan de Nederlandse Vakopleiding Haptonomie, Synergos. Ik help je graag om je eigen onzekerheid te overwinnen zodat je weer sterk in je schoenen staat. Wil je meer weten? Een kennismakingsgesprek is gratis dus schroom niet om contact met mij op te nemen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *